Artikler og inspirasjon
Er du glad i mat og ute etter nye smaker? Har du lyst til å lære forskjellen på blåmuggost og hvitmuggost? Hos oss finner du spennende oppskrifter, mattips og artikler som gir deg inspirasjon til både hverdagsmiddager og spesielle anledninger. La deg friste av våre idéer og utforsk en verden av kulinariske opplevelser!
Hvilke temaer og oppskrifter fanget mest interesse fra leserne våre i 2024?
Alpeostene har en helt egen plass i hjertet til ostentusiaster verden over. Alpeostene er mer enn bare mat; de er en del av kulturen og historien til Alpene. Med sin rike, komplekse smak og lange modningstid, er disse fastostene elsket verden over. I denne artikkelen skal vi dykke ned i fire av de mest kjente alpeostene: Gruyère, Comté, Emmentaler og Appenzeller.
Fine røde safrantråder er verdens dyreste krydder etter vekt. Safranens ettertraktede aroma og farge brukes i bakervarer, sauser, supper og retter med ris, fisk og grønnsaker.
Parmaskinke, eller "prosciutto di parma" på italiensk, er en av Italias mest kjente og elskede delikatesser. Denne lufttørkede skinken har en unik og kompleks smak som har gjort den populær over hele verden. Den har funnet veien inn i det norske folks hjerter, og med god grunn. Men hva er det egentlig som gjør parmaskinken så spesiell?
Hva skal du gi i julegave til den som har alt? Her får du våre beste tips til matgaver under juletreet!
Trøffel har en helt spesiell aroma som løfter smaken i en rekke retter. Alt fra eksklusiv fransk gourmetmat til den enkleste risotto får et løft av denne mystiske soppen!
Her er vinnerne blant våre norske oster som deltok i World Cheese Awards 2024
Frister det å smake på noen av verdens beste oster? Disse ostene ble premiert under Oste-VM 2024.
Roquefort har en lang historie og regnes som en av de eldste ostene i Europa. Den har vært en del av fransk kultur og gastronomi i århundrer, og den er ofte omtalt som kongen av blåmuggoster.
Inviter venner på deilige og smakfulle norske oster. På bordet setter du et deilig utvalg kjeks, godt brød, gelé og marmelade som utfyller de forskjellige smakene. Slik finner du en perfekt balanse mellom myke og harde oster, milde og sterke smaker.
Brie og camembert er to kjente franske hvitmuggoster. Men vet du egentlig forskjellen?
Salsiccia er italienske rå pølser som gir deg en helt unik smaksopplevelse. Med sin fyldige og spennende smak har den blitt populær langt utenfor Italias grenser. Oppdag hvordan du kan bruke salsiccia i deilige retter og tilføre en autentisk italiensk touch til måltidene dine.
Ricotta og mascarpone er begge italienske ferskoster, men de har ulike egenskaper og brukes på forskjellige måter i matlagingen. Her er hovedforskjellene:
Italia er verdenskjent for sine fantastiske oster og en av de virkelige store skattene er rødkittosten taleggio.
Enhver oppskrift fortjener riktig tomat. Vår guide hjelper deg å velge riktig type hermetiske tomater som passer til ulike retter og smaksopplevelser. Enten det er den perfekte sausen, deilig suppe eller en fyldig gryte, er det viktig å matche smak, tekstur og farge for å oppnå den aller beste smaksopplevelsen.
Få inspirasjon til fantastisk sildebord og serveringstips med sild fra Garnvik.
Laks er med god grunn en gjenganger når det serveres forretter i hyggelig lag. Velger du laks av god kvalitet trengs kun litt godt tilbehør for å lage forretter som smaker, imponerer og setter tonen for resten av kvelden. Her får du fem oppskrifter på kjappe og enkle forretter med laks.
Risotto er en italiensk risrett fra Nord-Italia. Til risotto anbefales rundkornede ristyper som arborio eller carnaroli. Denne risen skiller ut store mengder stivelse under koking, omtrent som den norske grøtrisen.
Har du mozzarella i kjøleskapet, ja da har du et supert utgangspunkt til all verdens retter, enten det er i ovn, på stekeplaten, grillen eller til en kald rett. For er det en ost som kan redde selv det kjedeligste måltid, er det fersk mozzarella med sitt kritthvite delikate utseende og suverene matlagingsevne.
Disse 10 tapasrettene bør du ha med på tapasbordet
Inviter venner på deilige og smakfulle oster, med et deilig utvalg kjeks, frukt, nøtter og marmelade på bordet som utfyller de forskjellige smakene. Finn en perfekt balanse mellom myke og harde oster, milde og sterke smaker.
Hva kan du om fondue? Les vår lille fondueguide.
Klassisk Cheddar har perfekte smelteegenskaper og passer nydelig i varme og kalde retter. Få inspirasjon til smakfulle retter med Cheddar.
Ferdig pizzabunn er et godt alternativ når du vil ha god pizza i en fei. Slik får du perfekt resultat med våre ferdige italienske pizzabunner.
Har du Serrano-skinke for hånd garanterer vi en munnfull med lykke og en autentisk smak av Spania. Serrano er nemlig viden kjent som en eksklusiv og vidunderlig spekeskinke, der man bruker den eldgamle og geniale konserveringsmetoden med salt og modning over lang tid.
Nduja er kjent for sin delikate, myke tekstur og intense smak og tilfører en unik smaksdimensjon i et bredt spekter av retter.
Osteentusiast? Da bør du kunne forskjellen på disse tre italienske klassikerne - Parmesan, Grana Padano og Pecorino.
Hvilken pastatype eller form bør man velge til ulik type saus eller rett? Og hva er egentlig best; pasta med eller uten egg?
Igjen er det tid for Oste-VM og dette året fant denne formelle kåringen sted i Newport i Wales fra 1.-3.11.2022. Ikke overraskende tok mange av våre gode, norske oster med seg fantastiske medaljer hjem. På oluf.no finner du er stort utvalg av medaljevinnerne fra Oste-VM og fra nettbutikken vår kan du enkelt klikke hjem ostene fra verdensmesterskapet og få de trygt og sikkert levert hjem på døra.
Har du lyst til å smake på noen av verdens beste oster? Disse ostene fikk utmerkelser under Oste-VM 2023.
Oste-VM ble i år avholdt i Trondheim 26. - 28. oktober. Blant vinnerne finner vi flere av våre fantastiske norske oster.
Taco er for mange selve fredagskosen, men noen ganger trenger man litt inspirasjon for å løfte tacomåltidet til nye høyder.
Har det hendt at du har gått deg litt bort i ostedisken? Da er du i såfall ikke alene. For verden er full av fantastiske oster, men hvordan setter man egentlig sammen et spennende ostefat?
Usikker på hvilken olje som passer til hva? La oss se litt nærmere på ulike olivenoljer, samt ta en titt på spennende smakstilsatte oljer slik at du lettere kan heve nivået på neste måltid.
Fra 26. til 28. oktober 2023 arrangeres World Cheese Awards i Trondheim. Her skal verdens beste ost kåres.
Lyst til å skape en uforglemmelig jentekveld? Hvorfor ikke heve standarden på en klassisk ost- og vinkveld? Det er ikke mye som skal til for å imponere gjestene litt ekstra.
Når året er på hell, er det hyggelig å gjøre litt ekstra stas på måltidet. Det er tross alt siste dagen av året. Er du en matentusiast, og gjestene likeså, er det tid for å slippe gourmetkokken i deg løs – dette er nyttårsmaten som imponerer.
Er du en ekte osteelsker? Da er det på tide å bli ordentlig kjent med de syv ulike ostefamiliene som finnes.
Skal du lage hjemmelaget pasta eller nydelige pastaretter med kvalitetspasta? Her finner du pastamel, eggpasta og pastasauser.
Osteverden er stor og variert. Vil du oppleve det beste av det beste? Her får du en oversikt over franske og italienske oster du absolutt bør prøve.
Fyll spekefatet med parmaskinke, serranoskinke og gode salamier. La oss guide deg gjennom noe av den beste spekematen vi har, og vise deg hva Italia og Spania har å by på.
Finnes det noe hyggeligere enn å samles mange rundt et bord, med noe godt i glasset og lekre småretter du kan plukke selv utover kvelden? Tapas er det perfekte måltidet for lange, norske sommerkvelder som aldri tar slutt.
Er du klar for grillsesongen? Vi i Oluf Lorentzen elsker grillsesongen, og endelig er den her igjen! Lyst til å skape uforglemmelige sommerminner rundt matbordet? Tenn opp i grillen, og test ut vårt fantastiske tilbehør. Grillet kjøtt eller grønnsaker bør aldri spises alene!
Prosten utmerket seg under NM i ost 2021 som ble arrangert på DOGA i Oslo 22. oktober. I kategorien ferskost ble Prosten kåret til beste ost. I kåringen av Norges beste ost kom Prosten på tredjeplass.
Legg Tex Mex på hylla i noen dager, og dykk inn i en fiesta av smaker med autentisk meksikansk mat.
Hellas og de greske øyer er et favorittreisemål for mange nordmenn mye på grunn av maten. Gjenskap gjerne de gode matminnene hjemme i ditt eget kjøkken med våre gode oppskrifter og ingredienser.
Lammestek smaker ekstra godt med fristende tilbehør. Få tips til hjemmelaget saus, tilbehør og grønnsaker som passer til lam.
Visste du at vi har et stort utvalg av medaljevinnerne fra Oste-NM på Oluf.no? Og at vi sender osten trygt hjem til deg?
Finn det lille ekstra til et hyggelig frokostbord for familie og gjester.
Visste du at den siste fredagen i oktober hvert år er ostens dag? I den anledning ønsker vi å hedre de prisvinnende norske ostene, og vise ostenasjonen Norge fra sin beste side.
Leter du etter ekte, amerikanske produkter? Hos oss finner du blant annet amerikanske pannekaker, grillsauser og hermetisk gresskar.
Spør noen hvem som lager den beste pizzaen vil svaret runge ut i unison – det er italienerne! Landet som oppfant retten har i årevis perfeksjonert både smak og tekstur. Lyst til å lage pizza slik italienerne gjør det? Vi viser deg hvordan.
Det trenger verken være vanskelig eller tidkrevende å lage hjemmelaget pizza. Med de riktige råvarene kan man lage hjemmelaget italiensk pizza på få minutter, til glede for både store og små.
Å lage verdens beste pizza er ikke lenger forbeholdt italienske superkokker. Det er mange triks du kan lære deg for å oppnå et godt resultat, men det viktigste du gjør koker likevel ned til én ting: riktig pizzamel.
Alt du trenger å vite om pizzamel for nydelig hjemmelaget italiensk pizza.
Våre beste forslag til topping på ekte italiensk pizza
Pizza og pizzadeig er for noen oppskrifter man rutinemessig følger hver lørdag, toppet med det samme fyllet. For andre er det en lidenskap. Møt René Munthe Eik som i januar 2019 startet nettsiden pizzamani.no
Vi kan med stor selvsikkerhet si at med Iliada sine fantastiske olivenoljer og spennende middelhavsspesialiteter kan du finne matglede og inspirasjon til utrolig mye godt.
Raclette er fantastisk selskapsrett! Inviter venner og familie på deilig ost og godt tilbehør. Med Rød ku får du en norsk vri på den tradisjonsrike retten.
Synes du det er spennende med ulike typer olivenoljer? Er du nysgjerrig på hva forskjellen mellom en «vanlig» olivenolje og extra virgin olivenolje er, når og hvordan man høster oliven- disse superpopulære små fruktene eller ønsker å vite litt mer om denne fantastiske ingrediensen som brukes over hele verden, ja da må du lese her.
Polenta, couscous, bulgur og quinoa er spennende alternativer til potet, ris og pasta!