Hummus med oliven
Gresk mat som bringer Hellas til ditt eget kjøkken
Hellas og de greske øyer er et favorittreisemål for mange nordmenn mye på grunn av maten. Gjenskap gjerne de gode matminnene hjemme i ditt eget kjøkken med våre gode oppskrifter og ingredienser.
Gresk mat er noe helt annet enn den klassiske norske husmannskosten, likevel elsker vi nordmenn råvarene som kommer fra det varme Middelhavet. Spesielt godt liker vi olivenolje og alt annet som har med oliven å gjøre!
Godt middelhavskosthold
Olivenolje er kjent for sin unike sammensetning av fettsyrer, og gresk olivenolje er intet unntak. Først og fremst består oljen av umettet fett, i hovedsak oljesyre som er en enumettet omega-9 fettsyre. I tillegg er oljen rik på vitaminer og antioksidanter. Blant annet vitamin E og K.
Et middelhavskosthold er ofte omtalt som et kosthold som skal være godt for hjertet. Kostholdet inneholder for det meste mye frukt og grønt, fullkorn, nøtter og belgfrukter, lite mettet fett og et moderat alkoholforbruk. Kostholdet er svært rikt på enumettet fett og en stor kilde til dette er olivenolje.
Les også: Inviter til en vegansk helaften
God olivenolje fra Kalamata
Visste du at Hellas er det landet i verden som produserer flest sorte oliven? Grekerne gror over 400 ! sorter hvert år, og de blir vanligvis navngitt etter det spesifikke området de er dyrket i. Iliada er en gresk produsent som har spesialisert seg på oliven og olivenprodukter i ekte gresk kvalitet fra Kalamata-distriktet. De produserer også andre middelhavsspesialiterer som bønner, kapers, vinblader og tapenader.
Iliada har mange gode olivenoljer i sitt sortiment, og de er navngitt etter området:
- Kalamata er en fruktig extra virgin olivenolje presset på Koroneiki-oliven, med en mild olivensmak.
- Lakonia er presset av Koroneiki- og Manaki-oliven, med en unik smak av pepper og avocado.
- Sitia, oliven dyrket på den greske øya Kreta, er en olivenolje kjent for sin fruktige smak og rike aroma, samt en spennende smak av pepper.
Se hvilke andre gode olivenoljer Iliada kan tilby her.
Les også: Olivenolje, sesamolje, peanøttolje … når velger man hva?
En helaften med klassiske greske oppskrifter
Ingen gresk aften uten greske klassikere. Har du prøvd sorte eller grønne oliven fylt med mandler eller hvitløk? Eller hva med oliventapenade? Er du glad i oliven, vil du elske oliventapenade. Iliada har både en grønn og en sort utgave av den grove olivenpureen. Oliventapenade er en typisk rett fra middelhavskjøkkenet, og serveres gjerne på tapasbordet, som en del av mezédes (greske småretter) eller ved siden av godt brød eller kjeks. Tapenade kan også brukes på sandwicher og som tilbehør til grillmat.
Ønsker du å lage selv? Se oppskrift på hjemmelaget oliventapenade her.
Hva med å servere greske stekte poteter til vennegjengen? Her er det bare å peise på med hvitløken! Ellers kan du faktisk ikke gjøre feil på en varm sommerkveld med denne salaten med parmaskinke, pinjekjerner og oliven og olivenolje fra Iliada – kjempegodt for både smaksløkene og kroppen.