Skip to main content
Til toppen
Kan du forskjellen på brie og camembert?

Kan du forskjellen på brie og camembert?

Brie og camembert er to kjente franske hvitmuggoster. Men vet du egentlig forskjellen?

Ved første blikk kan man si at både brie og camembert er samme type ost og at den største forskjellen ligger i størrelsen. Brie lages som store ostehjul, mens camembert kommer i mindre størrelse. Men de har også noen andre viktige forskjeller, spesielt når det gjelder deres AOP-status.

Hva betyr AOP?

Akronymet AOP står for Appellation d’Origine Protégée på fransk. Kun produkter som er produsert, bearbeidet og affinert utelukkende i deres opprinnelsesregion kan tildeles AOP-merket. Kvalitetsmerket er beskyttet av lov og garanterer at produktene som bærer det har vært etablert i opprinnelsesregionen i århundrer. Både brie og camembert med AOP-status har ofte en kraftigere og mer distinkt smak.


Brie

Brie kommer fra regionen Île-de-France, nær Paris. Brie er ofte større camembert, gjerne med en diameter på opptil 36 cm. Smaken av brie kan være mildere, med en myk og fløyelsaktig tekstur og kan ha en lett nøtteaktig smak. 

De mest kjente variantene er Brie de Meaux og Brie de Melun, som har AOP-status. De fleste variantene av brie som er produsert i en større skala er ofte uten AOP-merking, men er allikevel spennende og smakfulle oster.


Camembert

Camembert kommer fra Normandie-regionen. Camembert er ofte mindre enn brie, med en diameter på rundt 11 cm. Camembert kan ha en sterkere og mer kompleks smak sammenlignet med brie. Den er kjent for sin skarpe og jordaktige smak med en kremet tekstur. 

Kun Camembert de Normandie har AOP-status, som sikrer at osten er laget med upasteurisert melk og tradisjonelle metoder. Andre typer, som produseres i større skala, har ikke dette merket.


Dette er forskjellene

For å oppsummere kan vi si at hovedforskjellene er at brie er større enn camembert. Vi finner derfor oftere camembert som hele oster i ostedisken, mens vi gjerne kjøper trekantede biter av brie som butikken har kuttet fra store ostehjul. Disse forskjellene gir hver ost sin unike karakter og gjør dem til favoritter i ulike sammenhenger, både til hverdags og spesielle anledninger.

Noen typer camembert har en sterkere smak enn brie. Felles for begge ostene er sopptoner i smaken på grunn av hvitmuggkulturen som er brukt på ostens skorpe. Mange opplever også en smak av kjøttkraft (noen vil si umami), som kjennetegner brie og camembert.

Både Camembert de Normandie og visse typer Brie (de Meaux og de Melun) har AOP-status, som garanterer tradisjonell produksjon og opprinnelse. I tillegg finnes det flere gode brie og camembert uten AOP-status som produseres i større skala. I Norge lages mange svært gode brie og camembert uten AOP-status, for eksempel Gangstad Camembert og Valdres Brie.

Pasteurisert eller upasteurisert melk?

Tradisjonell Camembert de Normandie AOP må lages med upasteurisert kumelk, mens Brie de Meaux og Brie de Melun også lages med upasteurisert melk. Versjoner av begge ostene uten AOP-betegnelse kan bruke både pasteurisert og upasteurisert melk. 


Slik serverer du brie og camembert

Begge ostene egner seg begge svært godt som pålegg og i matlaging og kan nytes både kald og varm. Vi anbefaler alltid å ha med en hvitmuggost på ostefatet, og en god brie eller camembert egner seg svært godt.

I Frankrike serveres gjerne brie som en mellomrett mellom hovedrett og dessert, men det er også vanlig å servere osten som forrett. Tradisjonelt serveres brie med skiver av baguette, landbrød eller vanløttbrød med sprø skorpe sammen med eple, pære, fiken, nøtter eller honning.

Camembert kan snittes i skorpen og varmes i et ildfast fat 15-20 minutter på 180 grader. Smaker nydelig til godt brød eller kjeks og serveres enten med nøtter og honning eller sammen med syltede grønnsaker og spekemat.

God drikke til brie og camembert

Til brie og camembert går mange for champagne eller cremant. En god hvitvin på chardonnay, sauvignon blanc eller en tørr riesling smaker også godt til. Hvis man ønsker en rød vin, er en vin laget med pinot noir et god valg. Porter, lyst øl og tørr sider er også gode alternativer. Hvis man ønsker alkoholfritt er det fint å gå for en lett og syrlig eplemost.

Lenker
Min side