Er du usikker på hvilke oster som passer sammen, eller lurer på hvilke oster du skal velge, så har Svein Erik Backlund hos oss i Oluf Lorentzen noen tips som gjør det lettere for deg å velge fra ostedisken. De siste årene har han vært dommer for World Cheese Awards, er medlem av Academy of Cheese og er en av de ledende osteekspertene i Norge.
Osteekspertens favoritter til ostefatet
Inviter venner på deilige og smakfulle oster, med et deilig utvalg kjeks, frukt, nøtter og marmelade på bordet som utfyller de forskjellige smakene. Finn en perfekt balanse mellom myke og harde oster, milde og sterke smaker.
– Den beste måten å lære om ost er å smake på ulike oster. Ta en titt i din lokale ostedisk og spør gjerne de ansatte som jobber i butikken, sier han. I tillegg er det greit å ha litt grunnleggende kunnskap om hvordan de ulike ostetypene klassifiseres.
Bli kjent med ostegruppene
Ost deles hovedsakelig inn i de fem store ostegruppene hvitmuggost, blåmuggost, fastost, kittmodningsost og chèvre.
– Disse ostegruppene er i hovedsak delt inn i kategorier basert på deres smak og konsistens, som gir dem ulike egenskaper, sier Backlund, og fortsetter:
– Når det gjelder å komponere et ostefat anbefaler vi å ta utgangspunkt i ostegruppene. Et ideelt ostefat bør inneholde minst tre oster; en hvitmuggost, en blåmuggost og en fastost. Du kan også inkludere kittmodningsost og chèvre på ostefatet, hvis du ønsker enda mer variasjon.
I tillegg til de fem store ostegruppene, har vi ferskost og smelteost. Eksempler på ferskost er mozzarella, ricotta og mascarpone. Smelteost fremstilles av nedsmeltet fast ost, her finner man blant annet Rambol valnøtt og Forrest røkt. Disse ostegruppene har mange gode bruksområder, men vi har dem normalt ikke med på ostefatet.
Les også: Ostefat med norske oster
Blåmuggost
Blant de ulike typene blåmuggost finner vi kremete blåmuggoster, tørre blåmuggoster og smuldrete blåmuggoster. De er alle aromatiske, og smaken varierer fra mild til skarp. Roquefort, Stilton og Gorgonzola er blant de mest populære blåmuggostene.
– Velg Stilon, en kraftig engelsk blåmuggost, eller Roquefort, en klassisk fransk blåmuggost. Disse er nydelige på ostefatet sammen med litt fikenmarmelade.
Fastost
Et bredt utvalg av ostetyper og teksturer er inkludert i kategorien faste oster. I tillegg til oster som edamer og manchego, finner du også veldig harde oster, som parmesan. Et stort antall av ostene har lang modningsperiode og lang holdbarhet. De varierer i tekstur fra kremete til litt krystalliserte, og det er et bredt utvalg av smaker, inkludert nøtteaktig, aromatisk, søt, sur, salt og smøraktig.
– En av mine favoritter innen fastost er grottelagret Gruyère. Denne smaksrike osten har fantastiske smelteegenskaper. Du kan spise den som et mellommåltid eller bruke den der det er behov for en smakfull ost. En annen favoritt er norske Bufar. Dette er en fyldig og smaksrik ost.
Kittmodningsost
Kittmodningsostene har en gul-oransje overflate og en tydelig lukt. De har en særegen smak og aroma som varierer i intensitet, avhengig av blant annet modenhetsnivå.
– På ostefatet passer Saint Albray fint, med lekker farge, dekorativ form og mild smak. Du kan også prøve Taleggio fra Italia, en søt, fyldig og aromatisk kittmodningsost.
Chèvre
Chèvre-oster varierer i tekstur og smak, men til tross for forskjellene har de alle én ting til felles: geitemelken som brukes til å lage dem. De har en syrlig og frisk med sødme fra geitmelken.
– Ikke vær redd for å smake på chèvre-oster som ser litt skumle ut ved første øyekast. Chèvre Sainte Maure, for eksempel, er en av de deilige typene chèvre-ost som vil imponere deg!
Tilbehør til ostefatet
Når du skal komponere et ostefat, kan du også planlegge tilbehør som komplimenterer de ulike ostene. Ost inneholder en del salt. Vi anbefaler derfor usaltet kjeks når du skal servere ost. I tillegg til kjeks, kan du også servere godt brød, fiken, valnøtter, marmelader og honning. Se våre forslag til ferdige ostefat med tilbehør her.
Velg rett vin til ostefatet
Hvitvin passer ofte bedre til ost enn rødvin fordi saltet i osten forsterker garvestoffene i rødvin. I tillegg passer saltet og fettet i osten bedre til vin med sødme og høy friskhet. Faste oster passer noe bedre til rødvin enn myke og glatte oster.
Unge, fruktige hvitviner passer best til ost. Chardonnay fra Burgund eller Riesling fra Tyskland er gode valg til de fleste oster.
Hvis du ønsker å servere rødvin bør du velge viner med lite garvestoffer. Barbera fra Italia eller Pinot Noir fra Burgund eller USA kan være gode rødviner til ost.
Stort utvalg ost hos Oluf Lorentzen
Ostens verden er stor og mangfoldig, og det finnes ingen fasit på hvilke oster du bør velge. Uansett hva du foretrekker, kan du finne din favorittost blant våre oster. Vi er den ledende leverandøren av ost til dagligvare, delikatessebutikker og spisesteder over hele landet.
– Ta en titt i din lokale ostedisk eller sjekk nettbutikken vår. Her kan du bestille ost direkte hjem til deg i spesialtilpasset kjøleemballasje som holder osten fersk og bevarer kvaliteten, avslutter Backlund.