Skip to main content
Til toppen
Noen av verdens beste oster på ostens dag

Noen av verdens beste oster på ostens dag

Visste du at den siste fredagen i oktober hvert år er ostens dag? I den anledning ønsker vi å hedre de prisvinnende norske ostene, og vise ostenasjonen Norge fra sin beste side.

Norge har det siste tiåret blitt en av verdens ledende produsenter av ost, og norsk ost er en ettertraktet delikatesse verden over. Norge har gjennomgått en osterevolusjon og har de siste årene flere medaljevinnende oster i repertoaret. Å kalle Norge for en ostenasjon har derfor aldri vært mer riktig.

Grunnene til suksessen er mange, men mye av årsaken kan spores tilbake til den gode delingskulturen blant ysterne. I tillegg til dette settes dyrehelse og melkekvalitet høyt hos de norske leverandørene, og det kan smakes i sluttresultatet. Derfor er vi i Oluf stolte av å kunne tilby våre kunder et imponerende utvalg prisvinnende norske oster. Disse norske delikatessene fortjener en plass i norske kjøleskap, på samme måte som Roquefort fra Frankrike og Parmigiano Reggiano fra Italia.

Våre favorittoster fra Norge

Hvert år arrangeres VM i ost i spennende byer over hele verden, og deltagernivået er alltid skyhøyt. Tusenvis av påmeldte oster fra alle verdenshjørner kjemper om tittelen «verdens beste ost». Prestisjen som følger med er både en bekreftelse på kvalitet, og en mulighet for ysterne å få økt oppmerksomheten rundt sine produkter. Ostene får medaljene gull, sølv og bronse av et stort dommerpanel, i tillegg til den gjeveste prisen «World Champion Cheese».

I tillegg til dette arrangerer Norsk Gardsost, som er en landsdekkende organisasjoner for norske handverksysterier og gardsmeierier, NM i ost. Her gis medaljer kun til de ostene dommerne mener utmerker seg og fortjener enten gull, sølv eller bronse.

Her er et utvalg norske medaljevinnende oster med imponerende smak vi anbefaler på det sterkeste.

Fanaost fra Ostegården

Verdens beste ost – VM 2018
 

I 2018 vant en lagret variant av Fanaost fra Ostegården verdensmesterskapet i ost, som ble avholdt i Bergen. Hele 2472 oster fra hele verden var med i konkurransen, og dommerpanelet bestod av 235 eksperter fra 29 ulike nasjoner. Fanaosten fra Ostegården i Olufs sortiment er en ung variant som er lagret i 3-6 måneder, da den lagrede vinnerosten ble utsolgt timer etter utdelingen. Til sammenligning var vinnerosten lagret i ett år. Jo lengre den lagres, desto lenger vil den fortsette å utvikle seg og få en behagelig nøtteaktig smak.

Osten lages av ekteparet Ruth og Jørn Hafslund på Breivik gård i Fana, Bergen, hvor de bor med sine 10-12 melkekyr. Her beiter kuene fritt hele sommeren på en gammel eng som består av ulike sorter gress og lyng, som setter sin egen smak på melken. På grunn av dette har osten blitt merket med spesialmerket for unik smak. I 2017 vant en ung 60 kg fanaost NM i gårdsost, og det er nettopp denne typen du finner i vår nettbutikk. Den er halvfast og har en mild og søtlig smak. Osten passer svært godt til smørbrød, som ostesnacks og i salater. Den kan også brukes til gratinering med sine gode smelteegenskaper.

Jørnsberg fra Ostegården

Gull – NM 2019

Jørnsberg er som Fanaosten en halvfast ost med en velutviklet søtlig smak. Osten vant gull i NM i Ost 2019. Jørnsberg lages av pasteurisert kumelk og lagres i minst 5-6 måneder for å få den ønskede smaken. Den passer ypperlig til gratinering, dandert på et ostefat eller i salater. Server den romtemperert for å fremheve den gode smaken.

Nidelven Blå fra Gangstad Gårdsysteri

Supergull – VM 2019
Gull – VM 2018

Nidelven Blå er en fyldig blåmuggost med en pent marmorert ostemasse. Den lages i Gangstad Gårdsysteri på Inderøy i Trønderlag, og er Norges første autoriserte gårdsysteri med kumelk. I dag produserer ekteparet Astrid Aasen og Perry Frøysadal, som overtok driften av gården i 1983, mange ulike typer ost og iskrem. I tillegg selger de marmelader, kjeks og kombucha. Ysteriet tar ingen snarveier, men dyrker tradisjoner og tålmodighet. Det har resultert i en rekke medaljer, blant annet supergull for deres ost Nidelven Blå under Oste-VM i Italia 2019, gull i Oste-NM i 2019 og gull i Oste-NM i Bergen 2018. Blåmuggosten passer perfekt på ostebrettet eller som en dessert servert med fikenmarmelade. Den er også god i en saus eller til gratinering.

Holtefjell XO fra Eiker Gårdsysteri

Sølv – VM 2018

Holtefjell XO er en fast rødkittost lagret over ett år slik at smaken virkelig har fått satt seg. Det er eksklusiv fastost med en kraftig aromatisk smak. Osten produseres på Eiker Gårdsysteri i Hokksund, Buskerud, som drives av Toppenhaug Samdrift, Signe R.Dahlen og Anne Marie Sando. De startet osteproduksjonen i 2003, og har i dag mange varianter i sortimentet. Ysteriet setter dyrevelferd høyt, og gjør sitt ytterste for at kuene skal ha det bra. Kyrne bestemmer selv når de vil melkes, spise og sove, og får gå fritt i et topp moderne fjøs. Holtefjell XO vant gull i både Oste-VM i 2018 og i Oste-NM 2019 for sin parmesanlignende konsistens og gode smak. Osten kan brukes til det meste. Til gratinering, i sauser, revet over pasta, i salater, marinert til tapas, i osteanretninger i dessert eller på et delikat ostesmørbrød gjør den seg spesielt godt.

Holtefjell Ung fra Eiker Gårdsysteri

Sølv – NM 2019

Holtefjell Ung er lillebroren til Holtefjell XO. Den lagres i 3-6 måneder og har dermed en litt mildere smak enn XO. Likevel er den både fyldig og karismatisk. Holtefjell Ung vant sølv i NM 2019 for sin gode smak. Bruk den når du ønsker å gjøre ostesmørbrødet litt mer smakfullt, riv den over pasta eller gi sauser og gratinerte matretter det lille ekstra.

Mutschli fra Eiker Gårdsysteri

Sølv – NM 2019

Mutschli er enda en sølvvinner i NM 2019 fra Eiker Gårdsysteri. Osten er en halvfast rødkittost med en rik og pikant smak, uten å være overveldende. Mutschli modnes i minst tre uker før den er klar for å nytes. Den kan minne litt om en sveitsisk ost, og passer derfor godt til bruk i raclette. Den er også god i ostesmørbrød, i salater, på en osteanretning eller i matlagning.

Solglad fra Himmelspannet

Bronse – VM 2018

Solglad er en rødkittost produsert på pasteurisert ku- og geitemelk fra lokale gårder i Hemsedal. Himmelspannet holder til i Hemsedal og startet produksjonen av ost, smør og rømme i 2002. De har oppkalt flere av ostene sine etter fjell i Hemsedal, og Solglad er inget unntak. Osten har en særegen smak som er syrlig og rund, og har derfor fått tildelt spesialmerket for unik smak. Osten fikk bronse i Oste-VM 2018. Solglad passer perfekt til lyst brød eller mild ostekjeks, gjerne akkompagnert av en søt aprikosmarmelade eller tørket fiken. Den har også en god smelteevne og kan brukes i retter som risotto, pai, toast og sauser, eller til raclette.

Bæråscammen fra Strandli Gård

Sølv – NM 2019

Bæråscammen er en camembert fra Strandli gård, produsert av pasteurisert kumelk. Gården ligger på vestsiden av Fiplingvatnet i Grane kommune i Helgeland, og det lille ysteriet stod klart i 2006. I dag produseres ostene Golvertind, Fjellsnadder og Bæråskammen her, og sistnevnte vant sølv i Oste-NM i 2019. Bæråscammen er en mild ost som passer godt på ostebrettet servert sammen med lyst brød, kjeks og noe søtt, for eksempel marmelade, gelé eller tørket frukt. Den er også en perfekt turkamerat sammen med ferskt steinovnsbrød og tyttebærgelé.

Golvertind fra Strandli Gård

Bronse – NM 2019

Golvertind er en myk og mild blåmuggost fra Strandli Gård. Osten er oppkalt etter Golvertinden i nordkanten av Børgefjell nasjonalpark, og vant verdiskapningsprisen for Nord-Norge i 2011, i tillegg til å få bronsemedalje i NM i Ost 2019. På grunn av Golvertinds milde smak faller den i smak hos de som ellers er litt skeptiske til blåmuggoster. Den passer perfekt sammen med sirupsbrød, portvinssyltede korinter, ristede nøtter eller kvedegelé og usaltet kjeks.

Valdresbeta fra Valdresmeieriet

Bronse – NM 2019

Valdresost, nå endret navn til Salatost, fra Valdresmeieriet er en salatost, laget på pasteurisert kumelk fra gårder i Valdres. Osteproduksjon er en gammel tradisjon i Valdres. Kunnskap gikk i arv, og på gården Færden i Valdres har det råvarer fra naturen blitt foredlet i generasjoner. Disse tradisjonene ønsket Valdresmeieriet å føre videre, og etablerte et ysteri i 2011. I dag produserer Valdresmeieriet flere typer oster både med og uten krydder, og i 2019 vant osten Valdresbeta bronse i Oste-NM 2019. Veldresbeta er en marinert fetaost-type i terninger, smaksatt med en krydderblanding der ramsløk er fremtredende. Den egner seg godt i salater eller til middagsretter som pai, wraps og middagsmuffins.

Bronse – NM 2019

Bufar er enda en god ost fra Valdresmeieriene. Den fikk bronsemedalje i Oste-NM i 2019, og er en fastost produsert på pasteurisert kumelk. Bufar har fått navnet fra en gammel tradisjon, knyttet til da kyrene ble hentet hjem fra stølen på bufardagen. Da ble det ystet en ost av den siste melken som de kalte for bufarost. Grunnen til at denne osten var spesiell var at de ikke hadde tid til å skille fløten fra skummetmelken denne hektiske dagen. Derfor ble bufarosten en helfet ost, modnet i kjelleren hjemme på gården. Bufarosten som produseres i dag er vellagret og modnet i minst 12 måneder. Den har en fyldig og rund smak, og egner seg godt til smørbrød, sandwicher, gratinering og som snacks. 
 

Andre prisvinnende oster fra alle verdens hjørner

Selv om Oluf har et hjerte som banker for norske delikatesser, betyr ikke det at vi ikke elsker utenlandske oster også. Har du ikke fått nok osteinspirasjon for en dag? Her har du flere av våre favoritter, denne gangen fra det store utland:

  1. Brie de Meaux Dongé fra Paris, Frankrike. Den har vunnet gull i Concours Général Agricole i Paris i 2000, 2001, 2004, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2012 og 2013. 
  2. Rachel fra Somerset, England. Den har vunnet flere priser i både British Cheese Awards, World Cheese Awards og Mondial du Fromage.
  3. Monte Enebro fra Avila, Spania. I 2009 vant den gullmedalje som verdens beste ost i World Cheese Awards.
  4. Cheddar little black bomber fra North Wales. Den har vunnet priser på the great British Cheese awards, Nantwich International Cheese Awards og World Cheese Awards.
  5. Ossau Iraty fra Pyreneene, Frankrike. Den har vunnet prisen for verdens beste ost i 2006 og 2011, og kom på delt andreplass i 2018. Den vant også sølv da verdens beste ost gjennom tidene skulle kåres i forbindelse med VM i 2016.
  6. Le Gruyere AOP fra fjellområdene Gruyere, Sveits. Den ble nr. 8 i World Cheese Awards 2019.

Les også: Franske og italienske oster du ikke bær gå glipp av

Prøv deg frem med gode oster og oppskrifter

Oluf har et stort utvalg oster fra hele verden som passer til alle anledninger. Skal du samle vennegjengen på ostelag er vår nettbutikk stedet å starte. Dersom du ble inspirert til å bruke noen av de medaljevinnende ostene i matlagingen har vi også mange spennende oppskrifter som bør testes ut. Hva med å lage grillet ostesmørbrød med brie og rødbetkrem neste gang du skal kose deg litt ekstra?

Lenker
Min side