Vakre bygg, drueranker så langt øyet kan se og kulinariske opplever på hvert gatehjørne. Vi snakker selvfølgelig om Italia, landet kjent for sine lekre skinker, smakfulle oster og delikate pizzaer som ingen andre land kan måle seg med.
Det er ikke uvanlig å kjenne på et tomrom etter en ferie i det vakre landet. For matentusiaster som ikke tar til takke med annet enn det beste, er det ikke like lett å la de italienske fristelsene gå i glemmeboken når man kommer tilbake til hverdagen. Med disse ingrediensene og matvarene vil du kunne gjenoppleve følelsene kun Italia kan lokke frem.
Spekemat i verdensklasse
Det er tilnærmet umulig å reise til Italia og ikke bli introdusert for spekemat i særklasse – og godt er det! Sannsynligheten er stor for at du ved et tidspunkt i ferien satt med et glass musserende i hånden og et lekkert spekefat foran deg. Enda mer sannsynlig er det at parmaskinke var hedersgjesten, eller prosciutto di Parma som italienerne sier. Spekeskinken fra Parma-distriktet er verdenskjent for sin gode smak som bunner i århundrer med dedikerte italienere som streber etter perfeksjon. Den møre skinken har en mild, litt søtlig smak med hint av parmesan, dette er fordi grisene blir foret med myse fra parmesanost.
Parmaskinke er en klassisk forrett i italienske hjem, men gjør seg like godt på norske spisebord. Dander løvtynne skiver parmaskinke på et fat sammen med fiken og melon neste gang solen titter frem, så skal du se at minnene fra Italiaferien kommer strømmende. Vil du ta spekefatet til neste nivå er den aromatiske skinken coppa det rette valget. Skinken blir krydret med kanel, nellik, muskat og pepper som masseres inn i kjøttet, og er en perfekt munnfull eller forrett før hovedretten.
Og nå når vi er inne på forrett – hva med å gi bruschettaen en ny dimensjon ved å introdusere spakemat også her? Topp av bruschetta med stekte kantareller og en skive med lardo for en helt unik smaksopplevelse. Lardo har sitt opphav fra Toscana og tilhører en spekematgruppe italienerne kalles for salumi, som betyr salt kjøtt. De tynne skivene svinespekk smelter på tungen, og er krydret med krydder som rosmarin, laurbær, muskatnøtt, stjerneanis og paprika. Dette gir en aromatisk og rund smak som bør prøves.
Ekte italiensk pizza ingen kan måle seg med
Er det noe italienerne er verdenskjent for, er det pizza. Ikke så rart når det er her den har sin opprinnelse. Men det er heller ikke uten grunn at de fortsatt lager verdens beste pizza, selv om mange har prøvd å konkurrere. Hemmeligheten ligger i pizzabunnen, som er knadd og stekt til perfeksjon, samt en visjon om at jo færre smaksprofiler, desto bedre.
Hvis du virkelig vil omfavne den italienske matkulturen, er en ordentlig hjemmelaget pizzabunn første steg mot suksess. Oppskriften på pizzadeigen som gjør pizzaen fullkommen finner du her, med gode råd fra pizzakokken Elio Corsi. Han benytter pizzamelet Caputo hvetemel cuoco, men det er også mulig å bruke Caputo hvetemel tipo.
For de av dere som ønsker det litt mer lettvint, men likevel vil beholde den gode smaken og teksturen i ekte italiensk pizzabunn, finnes det heldigvis en løsning. Pizzabunnen Prime fra italienske DIAL er en fersk og håndlaget pizzabunn av surdeig. Ingen annen ferdig pizzabunn kan måle seg med kvaliteten på Prime. Denne bunnen er det nærmeste du kommer ekte italiensk pizzabunn uten å måtte bake den selv.
Når det kommer til topping er det mye godt å velge mellom fra det italienske topping-repertoaret, men du kommer lagt med salami ventricana picante. Smør på Mutti pizzasaus på pizzabunnen og sett den i ovnen. Når bunnen har farge i kantene, legger du på Ventricina picante, fersk mozzarella og paprika, før du setter pizzaen inn i ovnen igjen. Dersom du foretrekker tomat fremfor paprika, kan du bruke Mutti tomater i stedet. Ha på ruccola og parmesan før servering. Eller kanskje du vil imponere venner og familie med hvit pizza? Smør crème fraiche på bunnen og stek den til den har fått farge i kantene. Legg deretter på mozzarella og Ventricina piccante for deretter å steke pizzaen ferdig. Riv over parmesan og ha over Federzoni balsamico crema før servering.
Pasta på italiensk vis
Når vi snakker om Italia, må vi for all del ikke glemme pasta. For er det noe italienerne kan, er det å sette sammen pastaretter som gir deg vann i munnen. Sausen har selvfølgelig mye å si, men også selve pastaen som skal ha mye av æren. De Cecco er italiensk pasta av ypperste kvalitet, uansett om det er snakk om tørr eller fersk pasta. Den er full av smak, holder formen og er alltid «al dente». Eksperter følger nøye med at durumhveten høstes når den er på sitt aller beste, før den deretter blir malt til semule. 80% av kornet kan brukes, men De Cecco bruker kun 60%, den helt innerste kjernen. Kun det beste er godt nok! Semulen eltes med De Ceccos eget kildevann på lav temperatur, for å oppnå perfekt konsistens og en fasthet som holder seg under koking. Ingenting skal forhastes slik at kvaliteten forringes. Når pastaen så er ferdig og klar til testing gjøres dette av eierne selv. De Cecco pasta skal nemlig holde konsistensen og ikke bli grøtete og overkokt.
Gå for tørrpastaen De Cecco pappardelle dersom en tung fløtesaus er på menyen, og kos deg med den ferske fastaen De Cecco gnocchi sammen med en god kjøttsaus med tomat. Vil du ha enda et tips? Bruk Salsiccia istedenfor kjøttdeig i pastasausen: Kutt salsiccia i terninger, og stek på middels varme i olivenolje. Tilsett finkuttet løk og en revet fennikel. Stek videre til løken er blank. Ha i delte cherrytomater og kok inn med litt av pastavannet, sammen med en god olivenolje. Vend inn pastaen og server med nyrevet parmesan.
Tortelloni og ravioli er også ypperlig for de dagene man vil ha et lettvint måltid som smaker godt. Server med pesto, tomatsaus eller fløtesaus, basert på hvilket fyll du velger deg ut. Eller kanskje du vil gi høstsuppen en italiensk vri? Lag minestronesuppe, tilsett hakkede tomater på slutten av koketiden og bytt ut potetene med De Cecco eggpasta risi. De små risformede pastakornene vil virkelig gi deg noe å glede deg til på matfronten i lang tid fremover.
Smakfulle oster til alle anledninger
Når det kommer til italienske oster er det så mye godt å velge mellom, at det er vanskelig å vite hvor man skal begynne. Dette er ostene vi mener det er verdt å se, lukte og smake litt ekstra på.
La oss begynne med Pecorinio Romano, sannsynligvis en av Italias eldste oster. Sjansen er stor for at du har hatt gleden av å smake på denne osten på Italiaferien, enten du vet det eller ei. Den egner seg nemlig ypperlig til både riving, avrunding av sauser, supper, nudler, risretter og pastaretter, samt til gratinering. I tillegg kan den gjerne brukes i salater eller som snacks ved siden av en god vin. Pecorinio Romano er produsert på Sardinia av pasteurisert fåremelk og lammeløpe. Den blir stadig saltet, snudd og vasket med saltvann under en modningsperiode på minst åtte måneder. Arbeidskrevende? Ja! Men resultatet er absolutt verdt det.
En annen ost som er helt uunnværlig i det italienske kjøkken er Parmigiano-Regiano. Denne har du mest sannelig god kjennskap til, og det med god grunn. Den kan som Pecorinio Romano brukes til alt, og er nærmest å regne som et krydder. Parmigiano-Regiano produseres i Nord-Italia av upasteurisert kumelk, og er den mest berømte av alle parmesantyper. Osten har status som beskyttet betegnelse, for å sikre ypperste kvalitet hver eneste gang. Den modnes i 24 måneder, og er osten du bruker når du virkelig vil by på det lille ekstra.
Sist, men absolutt ikke minst, må vi selvfølgelig nevne mozzarella – den himmelske skyen av alt som er godt. Mozzarella er en av Italias mest utbredte matvarer og har uendelige bruksområder. Ostens historie går flere århundrer tilbake, og har i dag en naturlig del av det italienske kjøkken. Den originale Mozzarella di Bufala ble produsert i Napoli, men stor etterspørsel gjorde at man begynte å produsere mozzarella i nordområdene rundt Ticino- og Mincioelevene. Det er her Latbri Mozerella er fra, som vi har nevnt tidligere til bruk på pizza. Osten har en mild aroma og er perfekt i salat, pastasauser, osteomeletter og selvfølgelig på pizza. Tomatsalat med mozzarella er noe av det enkleste du kan lage, og som virkelig tar deg tilbake til late dager i Italia: Mariner solmodne tomater med olivenolje, hvit balsamico, salt og sort pepper. Server med toast og basilikum. Ønsker du en en mozarella med litt mer smak, er Mozarella di bufala laget på pasteurisert bøffelmelk midt i blinken.
Tips: Prøv burrata istedenfor mozzarella neste gang du lager tomatsalat. Burrata er en relativt ny ost i forhold til den kjente mozzarellaen, men er desto mer interessant. Osten lages av filataost, som er en egen gruppe ferskost der ostemassen blir varmet opp, stukket og knadd. Produksjonen er helt spesiell og gjøres for hånd. Små biter av ostemassen blir formet til en sekk og fylt med «stracciatella», som består av håndrevet mozzarella blandet med fløte. «Ostesekken» blir knyttet igjen og varsomt pakket ned i bokser, som deretter kan sendes hjem til matglade mennesker verden over.
Smaken av Italia: Vegetarlasagne med ricotta og spinat
Vi avslutter Italia-mimringen med en fantastisk oppskrift som får selv de som aldri har vært i Italia til å lengte tilbake. Takk for turen!
Dette trenger du:
500g ricotta
1 gul løk
400 g spinat
1 stk grønn squash
Pasta-plater
90 g hvetemel
90 g saltet smør
12 dl h-melk
200 g taleggio
Muskatnøtt, salt og sort pepper
Slik gjør du:
1. Første steg er å lage béchamel. Smelt smør og rør inn mel til en jevning. Spe jevningen med melk og la sausen småkoke i 20 min. Rør med jevne mellomrom så den ikke setter seg. Smak til med salt, pepper og muskatnøtt, helst nyrevet.
3. Kutt løken i strimler og la den surre på svak varme. Når løken er myk, ha i spinat og smak til med salt.
4. Del squash i skiver.
4. Legg ett lag med spinat og løk, squash og ricotta i bunnen. Ikke rør ricottaen, bare fordel toppede skjeer inn blant spinaten.
5. Dekk med béchamel og pastaplater.
6. Gjenta til fyllet er brukt opp, men spar litt béchamel til toppen.
7. Dekk det øverste laget med béchamel og skiver av talleggio.
8. Bak midt i ovnen på 200 grader til lasagnen er gylden, og server med frisk salat.