Skip to main content
Til toppen

Lune oster på menyen

Lun ost som delerett eller hovedrett er populært. Her er tips til oster og tilbehør.

Serveringsforslag til lune oster

Med ovnsbakt ost på menyen imponerer du garantert gjestene dine! Osten kan varmes og serveres som ostefondue med godt tilbehør. Server retten som delerett sammen med masse god tilbehør og spekemat, eller som en hovedrett.

Med et godt utvalg av tilbehør kan du servere lune oster som forrett, hovedrett, snacks eller dessert. Vanlig tilbehør er for eksempel syltede grønnsaker, skinke, kokte poteter og god baguette, landbrød eller nøttebrød.

Man kan også gå for en søt smaksprofil med tilbehør som som honning, timian eller rosmarin, tørket frukt, nøtter og søte kjeks.

  • Forvarm ovnen til 180 °C.
  • Fjern all plast.
  • Snitt overflaten til osten.
  • Pakk bunnen av boksen lett inn i aluminiumsfolie.
  • Varm osten i ovnen i ca. 20 min.
  • Server varm sammen med godt tilbehør.

Mont d’Or

Mont d’Or er en tradisjonsrik, fransk kittmodnet ost som kun produseres et par måneder i året. Osten er laget av upasteurisert kumelk i Jura-regionen i Frankrike. Den har en kremet ostemasse og kraftig smak med en rødlig skorpe. Osten selges i runde esker laget av gran, og serveres ofte oppvarmet i esken og spises som fondue. Osten fikk sin AOP-betegnelse i 1981.

Mont d’Or lages tradisjonelt i vintermånedene når kyrne kommer ned fra fjellbeite. Produksjonstiden er fra august til mars og den er tilgjengelig for salg fra september til mai. 

Osten blir produsert i Jurafjellene syd for byen Pontarlier nær grensen til Sveits, om lag 1300 meter over havet. Den lagres og modnes på meieriet i former av gran fra 3 uker – 2 måneder ved en temperatur på 10 – 12 °C med meget høy luftfuktighet. 

Osten har en naturlig gylden skorpe med en rødlig farge. Ostemassen er meget bløt og kremete. Den har en unik og kraftig smak, noe fruktig og svært aromatisk. Muggen langs kanten på osten blir ofte mørk grå, dette er helt naturlig og betyr ikke at det er noe galt med osten. Osten blir fort bløt og bør serveres fra esken.


Le Crémier de Chaumes 250 g

Denne osten produseres sørvest i Frankrike i landsbyen St Antoine, ved foten av de franske Pyreneene, av Fromagerie a Saint-Antoine-de-Breuilh.​ Chaumes er en bløt rødkittost produsert av pasteurisert kumelk og vegetabilsk løpe.

Chaumes er en kvalitetsost av meget høy standard. ​Chaumes er en deilig, bløt og fyldig rødkittost og har en aromatisk skorpe som kan være lett fuktig. Smaken er fruktaktig og blir kraftigere ved lagring.​ 


Gangstad Granstubben

Granstubben er en norskprodusert rødkittost fra Gangstad Gårdsysteri. Gangstad Gårdsysteri var Norges første autoriserte gårdsysteri med kumelk. Gården holder til i Trøndelag, nærmere bestemt, Inderøy. Granstubben fikk Gull under World Cheese Awards (WCA) i Spania i 2021-22, gull i NM i Norsk Gardsost i 2017, var finalist i Det Norske Måltid i 2017 og 2018, samt sølv i WCA i 2017.

Osten surres med kokt granbark rundt kanten og dette gir osten en særegen smak ved oppvarming, barken skal beholdes på under steking. Granstubben smaker tydelig av rødkitt, den er kraftfull på smak med saltpregede aromaer.

Lune oster på menyen


Drikke som passer til lune oster

Både hvitvin, musserende vin, øl og sider anbefales som drikke til disse ostene. Prøv gjerne:

  • En chardonnay med god friskhet og god konsentrasjon fra for eksempel Jura-området er et klassisk valg til Mont d’Or. 
  • En fyldig og rik musserende vin har friskhet og bobler som er en flott kontrast til den fete osten. 
  • Til den salte og fete ostemassen kan øl ha en forfriskende effekt. Prøv for eksempel en pale ale eller farmhouse ale.
  • Et godt alkoholfritt alternativ er en lett og frisk sider uten for mye sødme.

Lune oster som dessert

Små porsjonsoster, som Prosten eller Langres kan også lunes lett i ovnen og serveres som dessert med søtt tilbehør som tørket frukt, honning og nøtter. Server gjerne Champagne eller musserende vin til denne desserten!


Lenker
Min side