Skip to main content
Til toppen
Sett ostefat på menyen

Sett ostefat på menyen

Slik komponerer du et godt ostefat til dine gjester. Sett sammen en komposisjon av smakfulle oster med et deilig utvalg tilbehør.

Vi deler ofte ost inn i de fem store ostegruppene hvitmuggostblåmuggostfastostkittmodningsost og chèvre. Ostegruppene er i hovedsak delt inn i kategorier basert på deres smak, konsistens og melketype, som gir dem ulike egenskaper. I tillegg til de fem store ostegruppene, har vi ferskost og smelteost. Ferskost er for eksempel mozzarella, ricotta og mascarpone. Blant smelteost finner vi blant annet Rambol valnøtt og Forrest røkt. Disse to ostegruppene har mange gode bruksområder, men vi anbefaler normalt ikke å ha dem med på et ostefat.

Når det gjelder å komponere et ostefat anbefaler vi å ta utgangspunkt i de fem store ostegruppene. Et ideelt ostefat bør inneholde minst tre oster; en hvitmuggost, en blåmuggost og en fastost. Du kan også inkludere em kittmodningsost og en chèvre på ostefatet, hvis du ønsker enda mer variasjon. 

Vis gjerne frem norske oster på ostefatet! Her kommer vi med gode tips til norske oster innenfor alle ostegruppene. Ønsker du å servere noe helt unikt? Blant våre skaffevarer har vi et stort utvalg unike oster tilgjengelig for bestilling (krever innlogging som bedriftskunde). Ta gjerne kontakt med vårt salgsapparat storhusholdning ved behov.


Hvitmuggost 

Hvitmuggoster har en mild og kremet kjerne med en tynn skope dekket av hvitmugg. De mest tradisjonelle hvitmuggostene er Camembert og Brie.  

Brie Coeur de Lion eller Brie de Meaux, anbefales på det varmeste når du skal velge en hvitmuggost til ostefatet. En godt moden Brillat savarin er også et god alterativ hvis du ønsker en hvitmuggost med litt kraftigere aroma. Et godt norsk alternativ er Valdres Brie fra Valdresmeieriet.


Blåmuggost 

Blant de ulike typene blåmuggost finner vi kremete blåmuggoster, tørre blåmuggoster og smuldrete blåmuggoster. De er alle aromatiske, og smaken varierer fra mild til skarp. 

Hvis flere av ostene på ostefatet er relativt milde, kan man gjerne slå til med en smaksrik blåmuggost. Velg gjerne stilon, en kraftig engelsk blåmuggost, eller roquefort, en klassisk fransk blåmuggost. En italiensk gorgonzola eller capriziola fra Carozzi gjør seg også godt. Disse er nydelige på ostefatet sammen med litt fikenmarmelade. Gode norske alternativer er Nidelven blå fra Gangstad eller Golvertind fra Strandli gård.


Fastost 

Et bredt utvalg av ostetyper og teksturer er inkludert i kategorien faste oster. I tillegg til oster som edamer og manchego, finner du også veldig harde oster, som parmesan. Et stort antall av ostene har lang modningsperiode og lang holdbarhet. De varierer i tekstur fra kremete til litt krystalliserte, og det er et bredt utvalg av smaker, inkludert nøtteaktig, aromatisk, søt, sur, salt og smøraktig. 

En av favoritt innen fastost er grottelagret Gruyère. Andre spennende alternativer er hollandske Old Amsterdam, eller smaksrike Black bomber cheddar fra Wales. En god, vellagret manchego vil også slå godt an hos mange. En annen favoritt er norske Bufar, som er en fyldig og smaksrik ost.


Kittmodningsost 

Kittmodningsostene har en gul-oransje overflate og en tydelig lukt. De har en særegen smak og aroma som varierer i intensitet, avhengig av blant annet modenhetsnivå.  

En nydelig kittost er taleggio fra Italia, en søt, fyldig og aromatisk kittmodningsost. Kutt gjerne bort skorpen på tallegio før servering. Andre spennende kittoster er Morbier eller Chaumes. Gode norske kittoster er Raudberg fra Himmelspannet og Holterfjell XO fra Eiker.


Chèvre 

Chèvre-oster varierer i tekstur og smak, men til tross for forskjellene har de alle én ting til felles: geitemelken som brukes til å lage dem. De har en syrlig og frisk med sødme fra geitmelken. 

Chèvre Sainte Maure, er en deilig chèvre-ost som vil imponere mange! Monte Enebro er en annen nydelig chèvre med skorpe påført blåmugg, som gir den en nydelig aroma. Gode norske oster laget på geitmelk er Geitberget fra Himmelspannet og Prosten fra Presthold Geitost.



Tilbehør til ostefatet

Når du skal komponere et ostefat, kan du også planlegge tilbehør som komplimenterer de ulike ostene. Ost inneholder en del salt. Vi anbefaler derfor usaltet kjeks eller godt brød når du skal servere ost. Fikenmarmelade eller honning og valnøtter passer godt til både blåmuggost og chèvre. Et annet tips til blåmuggost er norsk aquavitgelé! Syltetøy med svart kirsebær, serveres ofte til hvitmuggost eller fastost. Kompott med eple eller aprikos, karamellisert pære, mandler, pistasj eller hasselnøtter kan også komplimentere mange oster. 


Velg rett vin til ostefatet 

Hvitvin passer ofte bedre til ost enn rødvin fordi saltet i osten forsterker garvestoffene i rødvin. I tillegg passer saltet og fettet i osten bedre til vin med sødme og høy friskhet. Faste oster passer noe bedre til rødvin enn myke og glatte oster. 

Unge, fruktige hvitviner passer best til ost. Chardonnay fra Burgund eller Riesling fra Tyskland er gode valg til de fleste oster. 

Hvis du ønsker å servere rødvin bør du velge viner med lite garvestoffer. Barbera fra Italia eller Pinot Noir fra Burgund eller USA kan være gode rødviner til ost. Til et norsk ostefat anbefaler vi også å prøve en tørr cider fra Hardanger. 

Lenker
Min side