Risotto med smør og parmesan
Til 4 porsjoner risotto trenger du:
- Ca. 8 - 10 dl kyllingkraft av god kvalitet
- 1,5 ss olivenolje
- 1 stor sjalottløk, finhakket
- 300 g risottoris (arborio eller carnaroli)
- 3 dl hvitvin
- 30 g meierismør, i terninger
- 50 g Parmigiano Reggiano, finrevet
- Litt salt og kvernet sort pepper
Slik gjør du:
- Kok opp kyllingkraft, hold den varm rett under kokepunktet.
- Ha olivenolje i en litt stor kjele på middels sterk varme, tilsett løk, la det surre sammen 1-2 minutter til den er myk.
- Rør inn ris, la det steke sammen et par minutter til den er blank.
- Hell over hvitvin, la det koke inn til nesten all vinen er absorbert i riskornene.
- Spe med litt og litt (cirka 1 øse) varm kyllingkraft under stadig omrøring. La krafta koke inn mellom hver gang du tilsetter kraft. Kok til risen er al dente (se anbefalt koketid på pakken), husk å smake på risen underveis, det er ikke sikkert du skal bruke hele koketiden eller all kraften. Den ferdige risottoen skal ikke være tørr, men flyte utover tallerkenen.
- Ta kjelen av varmen, rør inn kaldt smør og finrevet parmesan. Smak til med salt og pepper, server straks. Riv gjerne over litt ekstra parmesan og pynt eventuelt med litt hakket persille.
Les også: Se flere risottotips i vår risottoguide.
Serveringsforlag
Denne grunnoppskriften kan varieres i det uendelige. Her er et par forslag til smaker du kan tilsette:
Sopprisotto - Tilsette tørket sopp. Vann ut soppen med litt varmt vann først. Bruk både sopp og bløtevann i risottoen!
Risotto med asparges - Kok asparges mørt. Kutt stilkene i små biter og rør dem inn i risottoen. Pynt med aspargestoppene.
Risotto med safran - Tilsett safran mens du koker risen. Dette kalles Risotto alla milanese.
Risotto med trøffel – Høvle litt trøffel over den ferdige risottoen eller topp med et par dråper trøffelolje. For en nydelig trøffelsmak kan du også røre inn litt trøffelsaus like før servering.
Gresskarrisotto – Rør inn et par spiseskjeer gresskarpuré og topp eventuelt med terninger av stekt gresskar eller pancetta.