Slik serverer du raclette
Raclette er perfekt når du får besøk eller som kosemat! Her er våre forslag til ost og godt tilbehør når du inviterer til en hyggelig og sosial aften med raclette.
Hva er raclette?
Raclette er en tradisjonsrik rett fra Sveits. Man la osten ved siden av et bål og skrapte den osten som smeltet over på et stykke brød. Ordet raclette kommer nettop fra det franske ordet for å skrape – ”racler”. Raclette er en kittmodningsost fra området rundt alpene i Frankrike eller Sveits. Kjøp ost til raclette i vår nettbutikk eller se utvalget av butikkuttet ost i mindre størrelser i din lokale ostedisk. Her finner du vårt utvalg raclette.
Hvor mye bør du kjøpe?
Per person bør du beregne om lag 150-200 g racletteost og 150-200 g tilbehør, som kjøtt, brød og grønnsaker.
Hva bør du drikke til?
En tørr hvitvin som Riesling eller Chardonnay eller en lett rosé fungerer veldig godt. Se også etter hvitvin fra Valais i Sveits. Et annet godt alternativ er urtete eller svart te. En tørr cider vil også være godt til raclette.
Alternative oster
I stedet for den tradisjonelle racletteosten, kan du også bruke de norske ostene Rød ku fra Thorbjørnrud eller Holtefjell fra Eiker. Andre faste kittmodningsoster og fastoster med god smelteevne er også godt. Ønsker du å prøve noe helt annet? Bruk en mild blåmuggost, for eksempel Saint Agur, servert med pære, fiken, honning og valnøtter.
For raclette til 4 personer trenger du:
- 600-800 g Raclette
Til servering
- Spekepølse og spekeskinke
- Små poteter
- Grønn asparges, sopp eller rødløk
- Cornichons og sølvløk
- Godt brød
Slik gjør du:
- Kok poteter og kutt tilbehør i passende biter. Dander alt tilbehøret på bordet.
- Varm et raclettejern eller gjør klar små ildfaste former med ost.
- Hvis du har et raclettejern, kan alle varme sin egen ost i de små jernene. Toppen av raclettejernet kan brukes til å grille for eksempel asparges.
- Hell den smeltede osten over tilbehøret på tallerkenen eller dander tilbehøret under osten før den smeltes.