Risotto alla milanese
Til 4 porsjoner risotto trenger du:
- Ca. 8 - 10 dl kyllingkraft av god kvalitet
- 1,5 ss olivenolje
- 1 stor sjalottløk, finhakket
- 300 g risottoris (arborio eller carnaroli)
- 3 dl hvitvin
- en klype safrantråder
- 30 g meierismør, i terninger
- 50 g Parmigiano Reggiano, finrevet
- Litt salt og kvernet sort pepper
Slik gjør du:
- Kok opp kyllingkraft, hold den varm rett under kokepunktet.
- Ha olivenolje i en litt stor kjele på middels sterk varme, tilsett løk, la det surre sammen 1-2 minutter til den er myk.
- Rør inn ris, la det steke sammen et par minutter til den er blank.
- Hell over hvitvin, la det koke inn til nesten all vinen er absorbert i riskornene.
- Spe med litt og litt (cirka 1 øse) varm kyllingkraft under stadig omrøring. La krafta koke inn mellom hver gang du tilsetter kraft. Kok til risen er al dente (se anbefalt koketid på pakken), husk å smake på risen underveis, det er ikke sikkert du skal bruke hele koketiden eller all kraften.
- Mot slutten av koketiden rører du inn safrantrådene.
- Den ferdige risottoen skal ikke være tørr, men flyte utover tallerkenen.
- Ta kjelen av varmen, rør inn kaldt smør og finrevet parmesan. Smak til med salt og pepper, server straks. Riv gjerne over litt ekstra parmesan og pynt eventuelt med litt hakket persille.
Les også: Se flere risottotips i vår risottoguide.