Potetvaffel med kaldrøkt laks og limedressing
Garnviks røkeri sin kaldrøkte laks er røkt på bøkeflis og smaksatt med chili og lime, og gir en helt unik smaksopplevelse. Produktet er kåret til årets sjømatprodukt i 2018 under trøndersk matfestival. Server den gjerne på en lekker potetvaffel toppet med ruccula, reddik og en syrlig limedressing.
Til fire porsjoner trenger du:
- 200 g kaldrøkt laks med chili
Potetvaffel
- 400 g poteter
- 2 sjalottløk
- 3 egg
- 2 ss olivenolje
- 1 dl panko (paneringsmel)
- 1 ts salt
- 1 ts grovkvernet sort pepper
Limedressing
- 1 ½ dl crème fraîche
- 4-5 ss fløte eller melk
- 1 lime, skallet
- 2-3 ss limesaft (1-2 lime)
- Litt salt og pepper
Til topping
- 4 never ruccula
- 4 reddik, i tynne skiver
- 1 rød chili, i tynne strimler
- 1 rødt eple, i tynne skiver
- Litt frisk koriander
- Kvernet sort pepper
- Ristede hasselnøtter eller gresskarkjerner (valgfritt)
Slik gjør du:
- Potetvafler: skrell potetene. Riv poteter på den grove siden av et rivjern. Riv eller finhakk sjalottløk. Legg revet potet og løk i et kjøkkenhåndklede og press ut så mye væske du klarer.
- Bland godt sammen med resten av ingrediensene. Stek to vaffelplater, de skal være gylne og litt sprø i kantene. Avkjøl på rist.
- Limedressing: bland sammen ingrediensen til dressingen, smak til med salt og pepper.
- Skjær laks i tynne skiver, del vaflene i hjerter.
- Legg 2-3 hjerter per tallerken. Fordel laks, ruccula, reddik, chili og eple over vaffelhjertene.
- Ha over litt dressing og dryss over koriander, kvernet sort pepper og eventuelt ristede hasselnøtter eller gresskarkjerner for ekstra knas.
Til oppskriften er det brukt et stort vaffeljern (Wilfa) med 6 hjerter. Har du mindre jern kan det hende du bør fordele røren på tre plater.