Gresskarpai
Mer høstromantisk pai skal man lete lenge etter! Denne har et herlig hjemmelaget paiskall som har helt rett flakende konsistensen. Fyllet er lett krydret og minner litt om gulrotkake, men fyllet er kremet og den piskede kremen på toppen er et perfekt tilbehør.
1 gresskarpai
Paideig:
- 225 g kaldt meierismør
- 170 g hvetemel
- 1 klype flaksalt
- 2-3 ss iskaldt vann
- ½ ts eddik
Slik gjør du:
- Skjær det kalde smøret i terninger og ha i en bolle. Dryss over hvetemel og salt. Ha mel på fingertuppene og smuldre mel og smør sammen. Klem gjerne smøret sammen for å lage små flak. Ha i 2 ss vann og eddiken, rør sammen og samle til en deig. Ha i litt mer vann hvis deigen ikke samler seg. Lag en kule av deigen, klem den flat og pakk den godt inn i plastfolie. Legg i kjøleskapet i 30 minutter eller mer. Deigen holder seg godt i kjøleskapet i flere dager.
- Ha litt mel på kjøkkenbenken og kjevle ut deigen til den er ca ½ cm tykk. Finn en dyp paiform eller en ildfast form. 15-20 cm i diameter. Smør formen med smør, ha deigen over på kjevlen og løft den forsiktig over i formen. Løft litt i kantene av deigen og trykk den forsiktig ned i formen og opp langs kantene. Trim kanten. Hvis det blir deig til overs kan du lage dekor til toppen av paien senere som små blader som kan stekes for seg, og legges oppå den ferdige paien. Sett formen i fryseren og la den stå til fyllet er ferdig.
Fyll:
- 225 g kremost naturell
- 1 boks gresskarpure, 425 g
- 115 g smeltet meierismør
- 1 vaniljestang
- 3 egg
- 380 g melis
- 1 ts kanel
- ½ ts nyrevet muskat
- 1 klype salt
Til pynt:
- 4 dl kremfløte
- 1 ss melis
Slik gjør du:
- Forvarm ovnen til 200 grader over og undervarme.
- Pisk kremost til den er en slett krem. Ha i gresskar og pisk det godt sammen. Pisk inn meierismør. Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Ha frøene over i røren. Pisk inn ett egg av gangen. Ha i melis og krydder og pisk godt sammen.
- Ta formen ut av fryseren og hell røren over i paiskallet. Sett formen midt i ovnen og stek i 15 minutter. Senk varmen til 175 grader og stek i 45-50 minutter til. Pass på så paiskallet ikke blir for mørkt. Dekk paien med litt bakepapir eller kanten med en strimmel aluminiumsfolie hvis kan blir for mørk.
- Avkjøl paien til romtemperatur. Dekk med plastfolie og sett i kjøleskapet i minst 4 timer. Pisk en fast krem av kremfløte og melis, og sprøyt gjerne et mønster på paien og pynt med for eksempel physalis. Hvis ikke hele paien blir spist med en gang, kan det være lurt å servere paien med krem ved siden av i stedet. Pisk i så fall en litt løsere og myk krem.