Gravlaks med appelsin og sennepssaus
Gravlaksen til garnviks røkeri er gravet etter gamle tradisjoner, med nydelig smak av cognac og dill. Gravlaksen er vinner av det norske måltid 2021, med andre ord en skikkelig godbit. En klassiker som aldri går av moten er gravlaks med sennepssaus, her er vår versjon med syltet rødløk, agurk, kapers og appelsin som gir en ekstra spennende smak til det hele.
Til fire porsjoner trenger du:
- 400 g gravlaks
Hurtigsyltet rødløk og agurk
- 1 rødløk
- ½ agurk
- 1 ½ dl vann
- 1 ½ dl sukker
- ¾ dl eplecidereddik
Sennepssaus
- 2 ½ ss dijonsennep
- 1 ts sennepsfrø
- 1 ss sukker
- ½ ss hvitvinseddik
- ½ dl olivenolje
- 2 ss dill, finhakket
- Litt salt og kvernet sort pepper
Til servering
- 4 ss kapers
- 1 appelsin, i fileter
- Dill
- Godt brød eller Frøyaflak
Slik gjør du:
- Hurtigsyltet rødløk og agurk: kutt rødløk i syltynne ringer eller skiver, legg i en liten ildfast bolle. Lag tynne strimler av agurk med ostehøvel eller grønnsaksskreller. Kok opp ingrediensene til laken og hell over rødløken. Tilsett agurk når laken er lun. Avkjøl.
- Sennepssaus: ha sennep, sennepsfrø, sukker, eddik og en klype salt i en bolle og pisk det godt sammen. Tilsett litt og litt olje mens du pisker. Smak til med sukker, salt og pepper. Rør inn finhakket dill.
- Skjær tynne skiver av gravlaks og legg dem tett i tett i en ring. Fordel alle ingrediensene over, pynt med dill og server med sennepssaus og ristet brød, Frøyaflak eller annet sprøtt bakverk.