Gratinert pasta med taleggio
Taleggio har en svært god smelteevne og gir god konsistens og en ekstra spennende smak til enkle pastaretter. Her er en variant med formpasta vendt inn i en klassisk bechamelsaus smakt til med taleggio, pancetta og vårløk. Stekt med et godt dryss brødkrum, parmesan og litt olivenolje er dette en skikkelig godbit.
Til 4 porsjoner trenger du:
- 350 g cavatappi pasta
- 100 g pancetta i terninger
- 2 stilker vårløk
Ostesaus:
- 80 g smør eller margarin
- 80 g hvetemel
- Ca. 7 dl helmelk
- 150 g taleggio DOP (spar et par skiver til topping)
- Ca. 1 ts salt
- Litt kvernet sort pepper
Sprø topping:
- 50 g panko (brødkrum)
- 30 g parmesan, finrevet
- 2 ss olivenolje
Slik gjør du:
- Kok pasta etter anvisning. Sil av vannet litt før angitt koketid, slik at pastaen ikke blir for bløt etter at den blandes videre med ostesausen.
- Stek pancetta i en panne med litt olivenolje på høy varme, til det er gyllent. Kutt vårløk i tynne skiver.
- Smelt smør i en kjele, rør inn hvetemel og spe med litt og litt melk til en litt tykk saus. La sausen småkoke ca. 5 minutter til melsmaken er borte, rør av og til. Del taleggio i mindre biter (skjær av skorpa) og rør inn i sausen, smak til med salt og pepper. Bland inn pasta, vårløk og pancetta.
- Smør en passende ildfast form og fordel blandingen utover.
- Bland sammen panko, revet parmesan og olivenolje, dryss over forma.
- Stek ved 200 ⁰C, ca. 20 minutter til skorpen er sprø og gylden.
Tips: Ønsker du litt grønt ved siden av passer det fint med ruccula eller en frisk tomatsalat. Del ulike typer tomater i mindre biter, bland med rødløk i tynne skiver, litt rødvinseddik, olivenolje, litt revet frisk basilikum, salt og pepper.