Gløgg til jul
Vin chaud, Glühwein eller gløgg? Uansett hva du kaller det, er denne drikken perfekt for kalde og rå dager eller for umiddelbar julestemning.
Til 4 tørste venner trenger du
- 1 sitron, gjerne økologisk
- 1 appelsin, gjerne økologisk
- 5 nellikspiker
- 1 stjerneanis (Og noen ekstra til servering)
- 3 hele kardemommefrø
- 1 vaniljestang
- 1,5 dl sukker
- 1,5 dl vann
- 1 kanelstang (Og noen ekstra til servering)
- 1 flaske god og rund rødvin eller god eplejuice
Slik gjør du
- Skrell brede strimler av skallet fra sitronen og appelsinen med en potetskreller. Hvis du klarer, er det best å unngå det hvite fruktkjøttet som er besk. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Press juice av sitronen og appelsinen.
- Ha appelsin og sitronjuice, skall, krydder, vaniljefrø og stang, sukker og vann i en kjele og kok opp. La koke til det har redusert til ⅓ mens du rører nå og da. Det tar ca. 20 minutter.
- Hell i rødvin eller eplejuice, og varm opp til det ryker, men ikke la det koke. Server med det samme. Hvis du har det travelt før gjestene kommer kan du klargjøre sirupen tidligere på dagen og sile fra krydderne når sirupen har kokt ferdig. Hell i alkohol/Juice og varm opp når de kommer og pynt gjerne med litt ekstra kanelstenger og stjerneanis i glassene.