Fastelavensboller og oppskrift på tre kremer
Fastelavensboller eller fastelavnsboller, som det egentlig heter, med sitronkrem, pistasjkrem, kaffekrem eller bringebærkrem til fastelavn. Her får du inspirasjon til fastelavensboller med spennende smaker!
Du trenger:
500 g hvetemel
100 g sukker
3 ts pizzagjær eller 1 pose tørrgjær
0,5 ts malt kardemomme
0,5 ts salt
2 dl melk
1 dl vann
100 g smør, romtemperert i terninger
1 egg , til pensling
Slik gjør du:
- Ha alle ingrediensene til bolledeigen, unntatt smøret, i kjøkkenmaskin med eltekrok og bland det på lav hastighet til alt er godt blandet. Elt deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet.
- Tilsett gradvis smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter.
- Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til omtrent dobbel størrelse, ca. 1,5 time.
- Ha deigen på lett melet underlag og del den opp i 12-14 biter, avhengig av hvor store boller du vil lage. Trill runde boller og fordel dem på to bakepapirkledde stekebrett og la dem heve under klede eller plast til omtrent dobbel størrelse i 30-45 minutter. Pensle de ferdighevede bollene forsiktig med sammenvispet egg .
- Stek dem midt i ovnen ved 225 grader (over- og undervarme) i 8-12 minutter. Steketiden vil variere etter hvor store bollene er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Bollene er ferdigstekte når de har en gyllen overflate og er lett brune under. Avkjøl bollene helt på rist før du fyller dem.
Forslag til kremfyll
Fyll de luftige fastelavensbollene med deilige kremer med spennende smaker. Hver oppskrift holder til 12-14 boller.
Tips: Du kan gjerne bruke vanlig kremfløte, men hvis du ønsker en stivere kremfløte som holder formen bedre når du sprøter den ut, kan du tilsette litt gelatin i kremen. Se oppskrift på stabil pisket krem nederst på siden.
Fastelavnsboller med sitronkrem
3 dl kremfløte
1 ss melis
1 ts vaniljesukker
Lemon Curd
Melis til pynt
Pisk kremen med melis og vaniljesukker. Del bollene i to og smør litt lemon curd på hver bunn. Sprøyt en ring med krem over, sett på lokket og dryss med litt melis.
Fastelavnsboller med kaffe-, sjokolade- eller pistasjkrem
3 dl kremfløte
1 ss melis
1 ss kakaopulver
Kaffe-, sjokolade- eller pistasjkrem
Melis eller kakaopulver til pynt
Pisk kremen med melis og kakaopulver. Del bollene i to og smør litt kaffe-, sjokolade eller pistasjkrem på hver bunn. Sprøyt en ring med krem over, sett på lokket og dryss med litt melis.
Fastelavnsboller med blåbær- eller bringebærkrem
3 dl kremfløte
1 ss melis
3-6 ts bringer- eller blåbærstøv
Til pynt
ca 100 g melis
Et par dråper vann eller sitronsaft
Kandisert rose, kandisert fiol eller frysetørket bringebær
Pisk kremen med melis og bringebærstøv eller blåbærstøv til ønsket farge og smak. Del bollene i to, sprøyt på krem, sett på lokket.
Lag melisglasur ved å blande melis og et par dråper vann eller sitronsaft til du har en fast glasur. Pynt toppen av hver bolle med litt melisglasur og dryss med frysetørket bringebær, kandisert rose eller fiol.
Grunnoppskrift for stabil pisket krem
3 dl fløte
1 plate gelatin
2 ts vann
Bløtlegg gelatin i kaldt vann 5-10 minuter. Kok opp 2 ts vann. Klem vannet ut av gelatinplaten og smelt gelatinen i det varme vannet. Hell gelatinvannet i kremfløten mends du pisker til det dannes myke topper. Sett gjerne kremen 30 minutter i kjøleskapet før du pisker videre. Pass på at du ikke pisker for mye, da vil kremen skille seg.