Lynrask grønn ertesuppe med aquavitlaks og kremost
Den mildrøkte aquavitlaksen har en unik smak, nydelig farge der toner av aquavit og krydder spiller godt på lag med røykaromaen. Laksen er lett gravet etter gamle tradisjoner og røkt på bøkeflis. Vinner i det norske måltid 2022.
Lyst på en utrolig enkel, delikat og lynrask suppe toppet med mildrøkt aquavitlaks, kremost, sukkererter og reddik? Her er oppskriften:
Til 4 porsjoner trenger du:
- 200 g mildrøkt aquavitlaks
Grønn ertesuppe
- 100 g løk, finhakket
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- 550 g frosne grønne erter
- 5 dl grønnskaksfond/grønnsakskraft
- 1 dl fløte
- 1 ts salt
- 1 ts kvernet sort pepper
- 1 ss smør
- Litt sitron (valgfritt)
Topping
- 4 ss kremost med gressløk
- 4 reddik, i tynne strimler
- 100 g sukkererter, i tynne strimler
- 4 ss extra virgin olivenolje
- Gressløk eller mynte
Slik gjør du:
- Surr løk og hvitløk i en kjele med smøre til det er mykt og blankt.
- Tilsett erter, hell på grønnsaksfond og fløte. La det koke ca. 5 min til ertene er helt gjennomkokte.
- Kjør suppen glatt med en stavmikser eller bruk en foodprosessor. Smak til med salt, pepper og evt. litt sitron. Fordel suppen i dype skåler.
- Legg på tynne skiver av laks, sukkererter, reddik, en skje kremost og til slutt olivenolje og friske urter.
Tips: Suppen kan lages dagen før servering og gjerne serveres kald. Spe den ut med litt grønnsakfond dersom du ønsker en tynnere konsistens. Aquavitlaks kan fint byttes ut med andre typer røkt laks fra Garnvik. Osten kan erstattes med en kremost naturell eller en skje med rømme. Litt sprøtt bakverk til anbefales som tilbehør.