Hjemmelaget blinis
Blinis, også kjent som blynchyky, blyny, er en av de mest kjente ukrainske matrettene. De nytes året rundt, enten som frokost, dessert eller annet.
Det finnes utallige oppskrifter og variasjoner av blinis, og alle hevder å ha den "originale" oppskriften. Dette avhenger mest av hvilken del av landet man kommer fra. Tidligere brukte man ikke nøyaktige målinger, så porsjonene var basert på erfaring. Noen lager blinis med natron, men det vanligste er gjær. Det er også mulig å tilsette litt finhakket løk i røren.
Til blinis trenger du:
- 3,5 dl melk
- 300 g mel
- 1 ts tørrgjær
- 1 egg, romtemperert
- 30 g smør, smeltet
- ½ ts salt
- Solsikkeolje til steking
Slik gjør du
- Varm forsiktig ca 1 dl av melk til den blir lunken (ikke over 37 grader). Tilsett gjær og dekk til med plastfolie eller håndkle. La det heve i romtemperatur i omtrent 15-20 minutter.
- Varm deretter resten av melken til den blir lunken (ikke over 37 grader) og hell gjærblandingen i den. Visp et egg i en annen skål, hell egg og smør i melken og rør. Begynn å tilsette siktet mel litt etter litt og rør til du har en fin og glatt konsistens. Dette gjøres tradisjonelt ved å røre for hånd, men du kan også bruke en kjøkkenmaskin. Tilsett salt til slutt.
- Dekk med et håndkle og la det heve i omtrent en halv time. Røren skal doble seg.
- Ikke rør røren etter at den har hevet. Begynn å ta røren med en skje fra en av kantene. Du kan velge størrelsen på blinis selv, men jeg bruker vanligvis en stor spiseskje eller en liten sauseskje for å få rett mengde. Tradisjonelle blinis er ofte litt større enn de du får kjøpt ferdig i butikken i Norge, men mindre enn for eksempel norske sveler. Det kan være litt utfordrende å finne teknikken for å forme perfekte blinis, spesielt fordi røren ikke er så flytende. Her er det bare å prøve seg frem.
- Ha solsikkeolje i en stekepanne slik at det akkurat dekker et tynt lag i bunnen.
- Stek blinis på middels varme, slik at de har muligheten til å bli gjennomstekt uten å bli brent på yttersiden, og de ikke blir gummiaktige. Tilsett litt mer olje for hver runde som stekes.
- Server med for eksempel rømme og kaviar eller rømmesild fra Garnvik.
Les også: Sild – havets sølv